Äpplekaka med marängtäcke

Rasmus har verkligen fått samma intresse som sin mor, han älskar att stå i köket. Både matlagning och bakning ligger honom varmt om hjärtat, men framförallt det sistnämnda, bakning! Han älskar det! Och han skiner som en sol varje gång han får vara med! Idag vankades det äpplekaka, och för att lyxa till det lite extra så vart det ett marängtäcke på. Gött!

Jonathan passade på att rulla lite chokladbollar och Noah fick vispa grädden till äpplekakan. Så de små grabbarna har allt fått göra varsin del av fikat idag – och alla njöt lika mycket. Både av förberedelser och av smaken därefter! ?

Äpplekaka:
150g smör
1 dl socker
1 ägg
2 äggulor
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 äpplen, gärna av en lite syrligare sort
1 msk kanel

Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker

Smält smöret och låt svalna.
Vispa strösocker och ägg+äggulor (spara äggvitorna till marängen). Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker som du blandat ihop i en egen bunke innan. Vispa försiktigt (med låg hastighet).
Smöra och bröa en form med löstagbar kant. Häll smeten där i.
Skala och klyfta äpplena, fördela över smeten i formen. Strö över kanel.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum (var noga med att ingen gula finns med i vitan!). Tillsätt sockret och vispa en stund till, du ska kunna vända på bunken utan att smeten rinner ur!
Bred ut marängsmeten över äpplena och sockerkakssmeten. Strö gärna över lite flagad mandel.

Grädda i 175 grader, nedre delen av ugnen, ca 45-50 minuter. Marängen ska ha fått lite färg när den är klar.
Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

Rasmus, stolt som en tupp över sin äpplekaka!

Gillar

Kommentarer