Att möta trotsen hos barnet...

Alla småbarnsföräldrar får uppleva trots, en del tidigt och en del lite senare.
Alla förälder har säkert känt sig otroligt elaka när de vunnit över sitt barn och tvättat håret eller spänt fast barnet i bilen mot dennes vilja - trots ihärdigt skrik.

Men trotsperioderna är helt normala, de ska finnas där. Dessutom ska de finnas under tre perioder! Första gången mellan 2-3 år, sen mellan 5-7 år och sist tonåren. Hur långa perioderna är eller hur starkt de ter sig är dock individuellt från barn till barn.

När trotsen väl är där så är barnets mål att faktiskt reta upp mamma eller pappa så att denne blir sur. Lyckas de så har de roligt, då är det kul! Det bästa är att vara en otroligt tråkig förälder och inte "köpa" detta beteende, då är det plötsligt tråkigt istället. Men vi alla vet ju att det inte alltid är lika lätt att försöka vara neutral när barnet försöker sätta en på plats.
För visst finns det många scenarion som man har svårt att tolerera?

Det barnet egentligen gör under sin trotsperiod är att lära känna sig själv och sin omgivning. Genom att testa sig fram och se vad som accepteras så lär sig barnet att andra också vill saker, och att det inte enbart handlar om dess egen vilja.
Vad ska du som förälder göra?
Var bestämd, visa att det är de vuxna som bestämmer.
Inte med våld och inte med tjat heller! Att tjata hjälper föga, testa en ny metod istället.

Testa att berömma när barnet gör något bra istället för att betona det negativa.
Lyft barnet i rätt riktning om det behövs, t.ex. till bilbarnstolen. Börja strunta i vad grannar och andra tycker och tänker. Många gånger ser saker värre ut än vad de är. När du (mot barnets vilja) sätter denne i bilbarnsstolen trots gap och skrik kanske vissa tittat snett och undrar vad tusan du håller på med - men du som fölrälder ska inte lägga ner energi på detta. Du som förälder vet bäst själv, och ska lita på dig själv. I detta fall betyder hälsan och säkerheten mycket mer än en simpel människa som går förbi och tittar snett.

Ett annat sätt kan vara att argumentera och diskutera med barnet. Lyssna på vad barnet har att säga, ta till dig av det. Men ge sedan din version av det hela, och anpassa ditt språkval så att barnet verkligen förstår vad du menar... sen ger du barnet tre olika val (som ändå gör att du "vinner"), barnet väljer ett alternativ och känner sig åtminstone lite nöjd. För att använda denna strategi bör du dock ha tänkt ut det här innan, så du vet med säkerhet att du kommer gå vinnande ur striden om det gäller något som den vuxna måste bestämma.
Ger du tre bra (och något sånär olika) argument/alternativ så och låter barnet välja ett av dom - så har ni ju faktiskt vunnit båda två.
Det finns dock situationer som kräver mer hjälp, detta är t.ex. när barnet utvecklat en slags fobi för något. Ett exempel kan vara då barnet skriker att det vill dö bara för att denne ska duscha. Då är det professionell hjälp som behövs...

Gillar

Kommentarer