Barn i sängen

Ett ständigt återkommande problem, eller?

Under Linus första år var jag nog ganska ”skonad” från det här med nattvandrare och ”sova-hos-mamma-hysterin”. Han sov alltid i sin säng fram till morgonen utan några direkta invändningar.
Så träffade jag maken när våra äldsta var fyra år. Simon var väl inte riktigt lika säker på den biten, och nattvandrade då. Han kom ofta och lade sig mellan oss, och det blev något vi fick jobba på. Det gav sig.

Nu är vi back och track, igen. Fast med två av de små. Rasmus klarar sig fint, han sover oftast i sin egen säng. Noah och Jonathan gör det inte. De somnar, men kommer in till oss på natten. Oftast så väcker de inte oss heller, utan kryper ner i fotändan eller i ett hörn där ingen ligger.
Men för att ”underlätta” har vi ställt in en extra säng i sovrummet, en dagbädd eller vad man ska kalla det. Spjälsäng med en gavel borta. Den brukar inte användas till att börja med, men många morgnar hittar man både Noah och Jonathan liggande där i. Ibland skavfötters och ibland ligger de nästan sked! Gulligt, javisst – om det inte vore för att de slitit bort varenda pinal från sängen och sen bäddar med prydnadskuddarna som annars ligger i vår bäddade säng?!

Nåja, jag är glad om de sover i en säng, och inte trängs i våran säng tillsammans med oss

>

Anledningen till att jag inte vill ha barn i sängen är enkel, jag vill inte ha det ”problemet” senare sen. Om barnet fått sova hos mamma och pappa under en längre tid så är det inte så lätt för barnet i fråga att släppa den biten uppåt 4-5 års åldern. Att plötsligt liksom börja sova själv. Men givetvis får barnen sova hos oss om det känns tryggare, om någon t.ex. är sjuk eller så. Jag kan bli lite nojjig om barnen är sjuka, och då får de gärna sova mellan oss, men då är det heller aldrig något problem för dom att inse att det inte blir att sova i vår säng efter tillfrisknandet

Vad har du för erfarenheter? Har du tips för att få barnen att stanna i sin egen säng?
Följer du ditt barn in till sängen mitt i natten? Vaknar du om barnet inte väcker dig? Hur agerar du?

Gillar

Kommentarer