Dagens lilla utflykt och lite tankar därtill

Alla helgons dag idag, och givetvis packade vi in oss i bilen för att ta oss till kyrkogården. För mig är det självklart, av flera anledningar. Man kan (och bör) givetvis besöka gravplatserna oftare än en gång per år, men alla helgons dag är en dag speciellt för detta - och jag åker gärna dit. Tar gärna med barnen också, för att visa dom och förklara för dom vad det innebär. Allt det där kring döden, gravar osv. Sen finns det väl alltid åsikter om när man ska ta upp sånt för barnen, men vi har valt att vara väldigt öppna med det. En kyrkogård är en plats där man visar respekt för de döda (och dess anhöriga), man trampar inte på gravar, man pratar tyst och man håller sig lugn. Detta är något som barnen faktiskt, förvånande nog, lyssnar på!

Vi åkte till kyrkogården till maken har sin mormor, morfar och morbror. Själv besökte jag deras minneslund efter att vi varit vid gravarna, just för att tända ljus för "de mina". Det är aningen långt att åka för min del, så då får en minneslund funka fint sålänge.

Rasmus, endast tre år gammal, visar grymt stor respekt för just de döda...
Och idag var han väldigt nöjd över sin lilla insats. Han fick hjälpa mig att placera ljus vid minneslunden, men han plockade också spontant en liten blomma och la på sin gammelmorfars och gammelmorbrors grav. När vi sen går därifrån så håller han mig i handen och säger "Mamma, jag plockade en blomma till en död människa, han blev nog glad då!" Jag måste säga att det gjorde lite gott i hjärtat!


******

På flera håll har jag sett och hört att folk firar Halloween idag.... missförstå mig rätt nu, men det var väl ändå i torsdags? Och pågår väl bara en dag? Idag är alla helgons dag, en betydelsefull dag för många - så även för mig. Jag hoppas innerligt att inga barn, utklädda som monster, liemän eller skelett, ringer på vår dörr här under kvällen. Det finns det ju ingen anledning till, godis fanns att hämta här i torsdags, inte idag... Detta kommer jag, om någon kommer idag, vänligt men bestämt att förklara... tyvärr är det ju barn som drabbas i det läget, men de går ju förhoppningsvis hem och berättar för sina föräldrar att de borde ha gått sina rundor i torsdags då...
Men vi fick besök i torsdags, av utklädda små monster - så förhoppningsvis kommer det inga idag :)

Sen får ju folket göra som de vill så sett. Folk klär ut sig, festar, slår runt och halloweenar sig hur länge som helst känns det som. Själv boar jag in mig här hemma med maken och de små - det funkar fint för mig. Ska tända lite ljus ikväll och ägna lite extra tankar åt de som inte finns med oss längre...

Gillar

Kommentarer