Det här med läxläsning

Som förälder till barn i skolåldern så blir det en del läxläsning. Något som inte alltid varit min starkaste sida, att finna tid och ro till att sitta stilla för att lyssna på högläsning eller lösa enklare mattetal. Kanske har det berott på att en viss herre inte heller visat större intresse för det här med läxor överlag, så vi har mest bara gjort det vi måste.

Men nu så.. efter sista utvecklingssamtalet då han fick mycket "rosor" för att han är duktig så satte det fart. Plötsligt så läser han 3-4 kapitel varje dag och matten går av bara farten. Kul! Då blir det ju plötsligt väldigt roligt för en annan också, och vi spenderar den tid som behövs med läxläsningen. Läseböckerna som ska läsas blir utlästa från en gång till en annan (de har en vecka på sig), och han kör med "Lente-metoden" nu för att hitta lusten att skriva också.

Skriva kan han, men han har en förmåga att skriva bokstäverna nerifrån och upp istället för tvärtom. Att blanda versaler och gemener är inte heller okej, men det är något som händer emellanåt. Det jobbar vi med nu - och det går framåt fortare än vad jag trott!

Lente-metoden innebär att man efter varje gång man läst väljer två meningar av det man läst, och skriver i en skrivbok. Man skriver alltså av meningarna helt, och får titta i boken hur mycket man vill. Man tittar efter stora bokstäver, små bokstäver, namn, kommatecken, punkter osv. Allt ska vara med. Vilka meningar man väljer är helt valfritt. Det är just för att komma in i det med versaler och gemener som sagt, meningsuppbyggnad så att säga.

Gillar

Kommentarer