Dödsångest

Ja, det är nästan så jag känt i ett par dagar. Ren dödsångest. Panik.

Operationen innebär en del risker, det vet ju alla. Alla som står eller stått inför en gastric bypass har nog haft en släng av dödsångest kan jag tro, rädsla av att vara en av dom som dör på operationsbordet eller strax därefter.

Men faktum är att det är mindre än 0,25% risk för att något sådant ska hända. Det är ingen hög siffra, och kan jämföras med samma risk för borttagande av gallblåsa. En galloperation gör ju folk utan att blinka idag - så varför ska jag vara rädd egentligen?

En del menar att en galloperation inte är frivillig, medans en gastric bypass är frivillig i högsta grad. Jovisst, det kan så vara.

En galloperation är också frivillig, jag blev själv tillfrågad om operation om det skulle visa sig att jag har gallsten. Så visst får man välja - att leva med smärtan eller få stenen/stenarna bortopererad(-e).
Men då pratas det minsann inte om risken att dö!

En gastric bypass är en väldigt vanlig operation i dagsläget skulle jag vilja påstå, en operation som Sverige faktiskt är i behov av. Fetman i Sverige har kommit i rasande fart.
Som fet, eller sjukligt fet, är det svårt att gå ner i vikt. För den som har ett BMI över 40 lyckas endast 1-3% av de som försöker "på egen hand", och då bör det nämnas att det blir ännu svårare om man lidit av barnfetma och alltså haft den sedan dess.

En operation för att komma ifrån fetman är ett alternativ för den som önskar - och uppfyller kriterierna. Man väger alltid fördelar mot nackdelar med operationen, vinner fördelarna så väljer man operationen.

För mig finns det ingenting som talar för att operationen skulle vara negativ. Jag har inga medicinska hinder för att opereras alls, jag vill påstå att jag är i rätt god kondition för att väga så mycket som jag gör, och vara så stor som jag faktiskt är. Jag har inte högt blodtryck, har inte haft några blodproppar och har inga som helst hjärtproblem.

En operation kommer, med största sannolikhet, vara ett grymt hjälpmedel för min del. Som hjälper mig dit jag vill, och hjälper mig att stanna där.

Ni som känner mig och som hängt med ett tag, vet ju att jag inte har problem att gå ner i vikt egentligen. Problemet ligger i att jag inte kan hålla vikten, eller ens orka hela vägen. Det är just detta som operationen ska hjälpa mig med...Gillar

Kommentarer