Ett besök på Skansen

Eftersom vi anlände till Stockholm senare än beräknat i torsdags så fick dela upp Skansenbesöket på två dagar, och det gick kanonbra. I efterhand kan jag säga att man kan behöva två dagar för att maximera upplevelsen, alternativt att man är där en heldag. Vi startade iallafall med en vandring längs de nordiska djuren. Något vi alla reagerade på var alla dessa ekorrar. Vi bor på landsbygden men ser kanske max en ekorre eller två i kvartalet. Här var det ekorrar överallt, inne på Skansen men även utanför. Mitt i centrala Stockholm liksom... ungarna var lyriska.
Jag verkligen älskade att strosa runt och kika på djuren och deras beteende. Hur de iakttog oss lustiga människor som inte har något bättre för oss att att stirra på dom. Iag har ju varit på djurparker många gånger förr, men det kändes ändå som om djuren på Skansen var mer närvarande på något vis.
Såna här fina djurbilder får man inte vanligtvis, jag vart överväldigad.
Grabbarna älskade verkligen att kika på djuren, de också. Jonathan, som inte pratar ännu, tjoade och ropade på djuren för att få deras uppmärksamhet, och på bilden nedan tittar han på de vackra sälarna. Det var nog hans stora favorit, att se hur de simmade emot honom för att sedan titta upp och vända om. En av sälarna stannade upp, ställde sig på huvudet och liksom dansade lite framför Jonathan. Lycka.

Något som jag tyckte var väldigt charmigt var Skansens sociala påfåglar. De spatserade liksom omkring inne i parken och sällskapade gärna då man satte sig ner för en fika. Vackra fåglar det där, fast Conny hade respekt för dom ska ni veta - han ville inte alls att vi skulle titta för mycket på dom. Enligt honom skulle de kunna attackera då, vilket jag snabbt avfärdade med att de isåfall inte hade fått gå lösa... de var hur lugna och trevliga som helst.
Lill-Skansen
Den 31 mars i år öppnade man upp det nya Lill-Skansen. Ett Lill-Skansen som har öppet året runt och barnen kan bekanta sig med djur och natur på nära håll. Här får barnen vara nära dvärggetter, minigrisar, kaniner, marsvin och andra smådjur. Vi besökte Lill-Skansen två gånger, en gång för lekandets skull och en gång för djurens skull. Här kunde man även se på teater där de spelade och sjöng, de berättade även fina historier och vi brast i skratt både en och två gånger. De stora grabbarna fastnade helt och vägrade gå därifrån när jag själv var tvungen att avvika med den minste...
Det fanns mycket lekmöjligheter för barnen och ja... de satt inte stilla en minut. Dalahästar att sitta upp på, en lång orm att åka kana inuti, små gångar att springa omkring i... ja det fanns ingen hejd. Och överallt fanns det bänkar och bord att sitta vid för föräldrar som fått värmeslag eller helt enkelt bara var trötta.
Kulturhus och annat sevärt Det fanns en hel del små hus att titta på och i, ja man kunde faktiskt gå in i flera av dom. Grabbarna tyckte att det var supermysigt att gå omkring och titta och få berättat en del. Ja, vi vet ju inte så mycket, men emellanåt kunde man ju flika in med att man bodde si och så förr, och att på såna här ställen hände det och det. Ja, ni förstår. Seglora kyrka fanns också att besöka, men det var för mörkt för att fota där inne, lite tråkigt egentligen för det var en mysig liten kyrka. Dessutom hölls det kvällsbön där varje kväll - där snackar vi känsla.

Utanför kyrkan demonstrerar Conny för grabbarna hur man kunde få sitta fast för att bli spottad på - givetvis var jag tvungen att föreviga detta. Såna här små saker fanns det lite var stans. Mysigt.

Seglora kyrka, en sensommardag i augusti
Både vi vuxna och barnen är rörande överens om att Skansen ska besökas även under semestern 2013. Här kunde man lätt spendera många timmar utan att alls hänga med på hur fort tiden gått. Djur, lekmöjligheter, sevärdheter och annat. Hade vi inte haft så långt till Stockholm och Skansen skulle vi åka dit oftare.

Här fanns verkligen något för alla, även för alla barnen. Linus och Simon hittade på en hel del, även om tivolit och djuren var det roligaste, medans Rasmus och Jonathan mest gillade Lill-Skansen. Och jag... ja drömde mig bort till allsång på Skansen och önskade för en stund att det skulle vara rätt tid och rätt dag för det..
Ett tivoli med gammal känsla uppe på Galejan. Här fanns karuseller som fick en att flyga tillbaka ett antal år... ungarna älskade det. Jag skulle dock rekommendera besökarna att inte ta bilen om man inte måste. Det finns en parkering lite längre bort, som vi använde oss av - då betalade man endast 50kr för ett helt dygn. Men annars finns det shyssta förbindelser med både spårvagn och buss, på bussen åker man till och med gratis om man åker med barnvagn. Kanonbra. Tummen upp för Skansen, helt klart något som alla barnfamiljer bör besöka.


Ett smakprov inför morgondagen:
• Semesterboendet blev en mardröm • Vinnare av senaste Sorcery, två vinnare

Gillar

Kommentarer