Fläskytterfilé i krämig sås

Igår var en sån där dag då man frustrerat tittar ner i frysen och funderar på vad tusan man ska göra för mat. Valet stod mellan kyckling och fläskytterfilé, men personligen har jag nog aldrig någonsin tillagat någonting på det sistnämnda så jag förstår inte ens varför jag köpt hem det. Tre sådana hade vi iallafall liggande, och eftersom vi redan ätit kyckling två gånger denna veckan skulle jag försöka vara lite kreativ med den där stackars fläskytterfilén nu... men det gick!

Köttet blev mört och gott - barnen åt som galna hästar. Och där hade jag stått och kliat mig i huvudet alldeles i onödan. Ja, barnen bad mig till och med att göra samma mat idag - så så fick det bli! Idag blev det dock ris till istället för pommes frites som det blev igår. Lika poppis det - men det funkar klockrent även till potatis!

Ja, detta blev en billig, god och enkel vardagsmat helt enkelt. Barnen älskade det och vi vuxna gillade det också! Fläskytterfilé säljs ju ofta rätt billigt också, så ja - jag är inte den som kommer rata den i butiken nästa gång ;)
Du behöver:
En fläskytterfilé 1 köttbuljongtärning 5 dl grädde 1/2 burk lätt creme fraiche Kinesisk soya
(Ev. 1-2 msk vetemjöl, 1 dl mjölk)

Skär fläskytterfilén i lagom tjocka skivor (mina var ca 1/2 cm tjocka). Stek dessa i pannan tills de blivit genomstekta och lägg dem sedan på ett fat i väntan på såsen.
Koka upp några deciliter vatten (ca 3-4 dl) tillsammans med en köttbuljongtärning i en kastrull vid sidan av - tills tärningen är upplöst. Häll detta i pannan. Tillsätt creme fraiche och rör ut så det blandar sig i buljongen. Tillsätt grädden och låt bubbla upp.
Rör i soya tills du tycker att såsen fått en fin färg. Lätt i köttbitarna och låt puttra i 5-10 minuter.
Ta ur köttet och lägg på uppläggningsfat. Gör ev. en redning på mjölk och mjöl, rör ner i såsen tills det blir den konsistens du vill ha. Jag valde att ha lite redning i då vi gillar krämigare såser här hemma.

Häll såsen över köttet och servera.
Serveras med grönsallad och valfritt tillbehör; ris, potatis, pommes - valet är ditt ;)

Gillar

Kommentarer