Första biskvitårtan ever

Svärmor kom på fika igår kväll, så det går åt lite av det goda :) Och givetvis dukades det fram allsköns bråte på bordet. Nygrädde vaniljbullar, kolakakor, petit choux ala minisemlor och en biskvitårt (som inte ens hade hunnit stelna!). Eftersom jag fått flera förfrågningar på recept på biskvitårtan så lägger jag upp det nu - trots att den vart lite kaosartad. Mitt livs första liksom, övning ger färdighet - och jag lär kunna knäppa ett bättre foto så småningom ;) (för det var INTE sista gången jag gjorde en sådan! :)

Dock har jag receptet i huvudet och använder i detta fallet ögonmått till stor del, men mängderna är på ett ungefär :)

Du behöver:
800g mandelmassa
1,5 dl strösocker 4 äggvitor 500 g smör 2 ägggulor 3 msk vaniljsocker 5-6 dl florsocker (efter smak, kan ta mer!) Choklad av valfri sort (block eller marabou t.ex.) 150g Blockchoklad, ca 200g. Jag blandade ljus och mörk Botten:
Riv mandelmassan och vispa ihop med socker och äggvita. Det ska bli en smidig smet som du sen klickar eller spritsar ut. Jag gjorde min botten i en springform klädd med papper men nästa gång klickar jag ut direkt på papprad bakplåt istället. (smeten räckte även till ett tiotal vanliga biskvier!) Grädda i 175 grader tills den fått fin färg, ca 15-20 minuter. Låt svalna.
Vispa ihop rumsvarmt (åtminstone inte kylskåpskallt) smör med florsocker, vaniljsocker och ägggulor.
Smält 150 g choklad av valfri sort och låt svalna. Häv ner i smörkrämen och vispa ihop ordentligt. Smeta på önskad mängd på den avsvalnade bottnen (och småbiskvierna om du gjort sådana också). Ställ i frysen ca 30 minuter. Smält blockchoklad och doppa biskvierna där i. Tårtan kan du antingen pensla med choklad eller skeda chokladen över. Eftersom fyllningen blivit kall i frysen så stelnar chokladen relativt snabbt.
Låt sen gärna chokladen smälta innan du serverar :)

Gillar

Kommentarer