Hallongömmor

Barnsligt enkla recept gillas, inte sant? Jag älskar att kunna ha med barnen i köket när jag bakar, och det förutsätter ju att det är enkla saker som varken är svårt eller tar för lång tid. Hur många barn orkar med att baka i timmar utan att tröttna? Inte mina iallafall! Hallongömmor fick det bli – hallongrottor med florsockerglasyr alltså. Gott och enkelt!

Du behöver:
4,5 dl vetemjöl
200 g kallt smör
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
Hallonsylt, ca 1 dl
1 dl florsocker
1 msk vatten

Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Lägg ner smöret fördelat i bitar och vispa ihop detta till en lätthanterlig deg. Mördeg alltså. Vispar du med elvisp så blir degen smulig – då är den perfekt att ”gojsa ihop” med handkraft sen.
Forma kulor, jämnstora. Jag hade ca 20 g till varje kula, och lägg dom sedan i en form. Gör en urgröpning varje och fyll upp med hallonsylt. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, ca 10 minuter.

Låt svalna.
Täck sedan, om du vill, hallonsylten florsockerglasyr som du gjort på florsocker och vatten.

Gillar

Kommentarer