Han är död!

Meningen var att jag skulle skriva glada inlägg igår kväll. Inlägg om helgen som varit, och hur bra jag haft det. Men just då blev det inga såna inlägg – och nu blir det ett aningen mer ledsamt och sorgset inlägg. Ett inlägg om det många av oss fasar för. Ett inlägg om döden.

Igår var det premiär i den allsvenska fotbollen.
Igår blev en djurgårdssupporter dödad.

Han blev enligt uppgifterna 43 år gammal. En helt vanlig familjefar från Stockholm med fyra barn hemma. Han hade väl, som så många andra supportrar, sett fram emot säsongens första match – och på vägen dit miste han sitt liv. För att han hade fel färg på tröjan.

Han var djurgårdare.

Vi är i Sverige 2014 – och sånt här händer verkligen. Jag är chockad, och har så varit sen jag fick veta. Här dödas man pga fotbollen. En ljuvlig vårdag i Sverige 2014, glad och förväntansfull, på väg till säsongens första match – så misshandlas han så pass att han avlider på sjukhuset, i sviterna efter misshandeln.
Det är lika absurt som att döda någon för att den åker Saab istället för Opel, eller väljer räkor framför kyckling. Seriöst, DET VAR BARA FOTBOLL!

Fotboll är ”bara” en sport. Det är något som aldrig får bli så pass blodigt att det handlar om liv och död. Det är sjukligt. Ingen sport ska gå så långt. Ingen! Man ska inte döda, av någon anledning – enligt mig.

Enligt de uppgifter jag fått så var mannen en helt vanlig familjefar som gillade fotboll. Ingen ”huligan”, han gillade bara fotbollen och att stötta sitt lag genom matcherna. Precis som vem som helst som gillar fotboll. Nu finns han inte mer. Han skulle ha hållt på Helsingborg… eller inte gått på matchen igår.

Fram för en förändring. Supporterkulturen måste förändras, något måste ske. Nu fick en 43-årig fyrabarnspappa sätta livet till. Det är orättvist. En make, son och pappa förlorade sitt liv för att han hade fel färg på tröjan. Han tyckte att ”fel” lag var bäst i allsvenskan. Då var det en annan som tydligen ansåg sig ha rätt att döda?

Jag mår illa… och jag saknar ord.
Ikväll går alla mina tankar till mannens familj och anhöriga. Jag mår illa över att det överhuvudtaget ”får” gå till såhär i Sverige 2014 (eller att det gör det, överhuvudtaget) – och jag känner med er! Mitt hjärta blöder för er och er förlust!
Jag är ingen fotbollsmänniska, absolut inte. Men jag är en medmänniska!

Gillar

Kommentarer