Han ställer sig upp

I tisdags stod Noah upp i sängen när vi kom in, och sen dess har det vart fullt ös på grabben. Han liksom kryper runt i rusande fart och man hinner knappt med innan han står upp emot nån skåpslucka, någon utdragen låda eller rent av mot nån vägg. Han är galen!
Att han ramlar och sätter sig på rumpan - det gör ingenting. Upp igen bara - skrattande. Här ska världen upptäckas minsann. Stolt är han också - såklart.
Så ja... vad tog det? Ganska precis 11 månader (han blev ju 11 månader i onsdags) innan han ställde sig upp själv. Men nu så - och nu får vi springa och passa upp på honom hela tiden.

På bilden har han ställt sig emot fåtöljen - nu är det här världens sämsta bild eftersom han inte klarar av blixten från digitalkameran så han visar ju inte ens ögonen för oss - men ni får hålla till godo med detta så kommer det bättre bilder senare.

Vid 10-12 månader brukar barnen:
- kunna gå själv eller med hjälp av ena handen - kunna sätta sig ner från stående ställning
- stoppa allt de ser i munnen. - stapla burkar, klossar osv. - säga ord som "mamma", "pappa" och "titta"

När det gäller Noah (11mån) skulle jag vilja påstå att han ligger rätt bra i fas. Han går ju om man håller honom i händerna och står stilla om man håller i en hand - och härifrån brukar det (av egen erfarenhet) gå väldigt, väldigt fort. Ja - det är nästan så att jag räknar med att han går omkring med läragåvagnen lagom till ettårsdagen nu 29 nov.

Han sätter sig ner från stående - men det är bara emellanåt som det är kontrollerat. Han ramlar fortfarande bakåt då och då, vilket inte är konstigt med tanke på att han precis lärde sig att ställa sig upp! Lite tid måste man ju ge honom.

Han stoppar verkligen ALLT i munnen. En del ser man, en del märker man genom att det kommer ut från andra hållet så att säga. Hujedamej, han kan vara snabb den rackaren!

Att stapla klossar, burkar och andra leksaker har han hållt på med sen han lärde sig att sitta upp. Men han har ju bröder som gärna sitter och bygger så det är inte konstigt att han lär sig snabbare på den fronten heller. Han älskar när man sitter på golvet och "inspirerar" honom till att bygga :) I dagsläget är han mest förtjust i duplo när det gäller byggande.

Orden däremot - de har inte kommit än. Han jollrar mest även om man ibland kan tycka sig höra t.ex. "titta". Något "mamma" eller "pappa" har dock inte kommit än. Men det förväntar jag mig inte heller att det gör innan 1årsdagen - både Rasmus och Jonathan har varit rätt sega med talet. Det kommer när det kommer - det har jag fått höra många gånger nu - och det stämmer!
  • Noah
  • 11 visningar

Gillar

Kommentarer