Har förstått att många undrar...

Det är inte en gång jag fått frågan, inte två heller. Varje dag kommer den, i både kommentarer, mail och på facebook. Det handlar om hur jag mår efter operationen, om hur allt går med maten och vikten m.m. Som svar får ni detta inlägg! ?

Jag opererades ju den 14 november. De första veckorna därefter mådde jag inte alls bra, även om jag försökte hålla god min utåt. Ärligt talat så mådde jag skit, men den enda som egentligen visste hur jobbigt det var, det var han som står vid min sida och såg mig varje dag. Han som gång på gång fick veta att jag ångrade vad jag gjort, han som fick ta emot gråtanfallen varje gång de kom.
För inte kunde jag erkänna för andra vilket oerhört misstag jag gjort?

Men idag, 5 veckor efter operationen mår jag jättebra. Jag kan äta i stort sett vad som helst. Ja, nu har jag inte provat att äta gräddiga bakelser eller mastiga tårtor direkt. Men jag har provat en del, och kan äta det mesta men med måtta. Jag kan till och med ta mig en godisbit eller två om jag vill - men det får stanna där. Det gör det också, utan problem. Jag är mer än nöjd efter två godisbitar.

Det är en konstig känsla. Jag menar, jag har ju tidigare kunnat smälla i mig en 200 grams chokladkaka på 10 minuter liksom, numera tar jag 1 eller 2 rutor mörk choklad och sen är suget som bortblåst. Likaså med utemat. Vi åt på Max häromdagen.... tidigare har jag kunnat vräka på med t.ex. Triple Cheese, plusmeny. Men nu köper jag en Maxbox (barnmeny), äter halva hamburgaren (köttet och ena biten av brödet) - sen är jag jättemätt. Som tillbehör tar jag morötter och de tar jag till nästa mål istället.

Jag känner inte direkt någon hunger, men vet att jag måste äta. Försöker att stoppa i mig något varannan timme, ibland kan det gå upp till tre timmar mellan målen. Det som händer om jag slarvar med måltiderna är att jag drabbas av blodsockerfall - och då behöver jag få något i mig helt enkelt.
Allt som oftast har jag något att dricka bredvid mig, vatten eller Fun Light för det mesta. Nu i juletid dricker jag lite julmust light mellan varven också, för att lyxa till det lite. Kolsyra funkar bra, om jag dricker i små mängder. Kan ju inte alls "klunka" så som jag gjort förr - men det gäller ju likadant med all dryck!

En måltid tar 15-20 minuter för mig att äta, och då handlar det om ca 1,5 dl mat. Äter jag snabbare så får jag ont och mår dåligt. Men jag vänjer mig allt mer vid att äta långsamt, även om det är svårt att lära gamla hundar att sitta... med vilja och envishet går det mesta. Nu är jag dessutom illa tvungen att lära mig.

Dumpat har jag gjort, ett antal gånger - och med handen på hjärtat så känns det som om maken känner mig bättre än vad jag själv gör på den punkten. Äter jag för snabbt kan jag få en dump... då lägger jag mig och några minuter senare sover jag. Följande timme är jag totalt okontaktbar - jag hör alltså inte ett jota, och skulle säkert inte ens vakna av brandlarmet!
Jag dumpar alltså inte bara av socker, utan även om jag äter för snabbt.

Vikten då? Jodå, det ger framåt - eller neråt känns nog mer rätt att skriva. Det går neråt! -20kg nu. Känns bra, väldigt bra faktiskt. Allra helst med tanke på att jag inte orkat med motionsbiten än så länge. Har ju påbörjat den biten, men inte mer än så. Nu står crosstrainern på plats, och det är bara jag som ska ta "tjuren vid hornen". Orken börjar ju komma nu, motivationen likaså. I dagsläget väger jag ju mindre än vad jag gjort på inskrivningen med både Jonathan och Noah.

Bilden nedan visar min förändring i ansiktet innan operationen jämfört med en månad efter operationen. Ja, jag kan tycka att det är viss skillnad faktiskt. Och siffrorna är jag som sagt nöjd med.

Som många påpekat så verkar det som om jag haft tur med min operation. Inga direkta komplikationer, jag mår jättebra nu och kan äta vad jag vill i begränsade mängder. Vill jag äta stark mat så gör jag det, vill jag äta en godisbit eller två så gör jag det. Vill jag dricka kolsyrat så gör jag det.


Har ni flera frågor kring operationen så är det bara att fråga! ?

Gillar

Kommentarer