Hembakade wienerbröd

Första gången jag använde det recept jag körde med, men goda blev dom :) Barnen var nöjda, jag med - med den lilla bit jag åt. Och mina föräldrar, som kom på fika då wienerbröden stod på bordet, verkade också tycka om dom :)
Det andra receptet jag brukar använda tar lite längre tid än det här, så detta kommer användas fler gånger. Enkelt, smidigt, tar inte alltför lång tid, och var uppskattat!

Du behöver:

50g jäst
2,5 dl kall mjölk
2 ägg
10 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 krm salt
500g margarin

Fyllning:
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
Hallon- eller jordgubbssylt, 1-2 dl behövs

Garnering
Florsocker och vatten.


Blanda jäst, kall mjölk och ägg i en bunke och rör ut till jästen löst sig. Rör ner mjöl, socker, salt och 25 gram margarin. Resten av margarinet fortsätter du hålla kallt, förslagsvis i kylen då. Arbeta degen 10 minuter för hand (eller ca fem minuter i assistent om du hellre använder sådan)

Kavla ut degen till en rektangel, ca 30*45 cm. Skär resterande 475 gram margarin i skivor som är 0,5-1cm tjocka och lägg på ena sidan av degen. Vik över den andra halvan och nyp ihop i ändarna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla försiktigt ut så att du har en rektangel igen. Den ska vara ca 1,5-2 cm tjock.

Vik degen i tre delar, vrid en kvarts varv och kavla ut igen. Upprepa denna procedur tre gånger. Vik sedan ihop den och lägg in i kylen en kvart.
Vispa ihop mjölk och marsanpulver, låt stå kallt tills du ska använda den.
Ta ut degen, kavla ut till drygt 1 cm tjocklek. Skär remsor som är ca 1 cm breda. Sen tvinnar du dessa och formar åttor. Låt jäsa på bakplåtspappersklädda plåtar i ca 30 minuter (övertäckta).

Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av wienerbröden och en klick sylt i den andra halvan om du önskar (annars kör du enbart vaniljkräm i båda halvorna). Grädda mitt i ugnen i 225° ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Låt wienerbröden svalna och ringla sen över florsockerglasyr över bröden innan servering.

Gillar

Kommentarer