Hemgjorda dammsugare

När jag gjorde hjärtkakan så blev det en del rester kvar efter den rosa kakan som jag stansade mina hjärtan ur. Varför slänga så mycket som en halv sockerkaka, egentligen? Nog ska man väl kunna hitta på något av detta? Jo, givetvis! En hel drös med hemgjorda dammsugare blev det – närmare 25 stycken modell ”lagom stor”.

Du behöver
ca 5 dl kaksmulor av småkakor, sockerkaka eller liknande
1 dl florsocker
100 g smör
2 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
Arraksessens eller punsch efter smak

250-300g marsipan i valfri färg (vanligast är grön eller röd)
150g ljus eller mörk choklad

Vispa ihop smöret med florsocker, vaniljsocker och kakao tills det blandats ordentligt. Ha ner kaksmulorna och vispa tills det blivit en smidig ”kaksmet” som du kan forma till rullar. Tillsätt några droppar arraksessens eller punsch tills du fått en smak du gillar.
Om du har ofärgad marsipan så färgar du denna med hushållsfärg och kavlar ut till en rektangel, ca 6-7 cm bred. Längden beror på hur många dammsugare du gör. Du kan också använda t.ex. ett tårtlock av marsipan, så slipper du färgning och utkavling själv, om du föredrar det.
Rulla sen din kaksmet till en lång rulle som du lägger på marsipanplattan. Rulla ihop – använd ev. lite vatten för att marsipanen ska ”fastna”. Lägg din rulle/dina rullar i frysen en stund under tiden du smälter chokladen i vattenbad.

När chokladen är smält tar du fram dina rullar, skär dom i lagom stora bitar, ca 4-5 cm långa. Doppa ändarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper. Lägg ev. i frysen en stund (eller ställ i kylen) för att chokladen ska stelna snabbt.

Voila – klart! Och jag säger en sak; här hemma kommer det aldrig mer in en köpedammsugare!

Gillar

Kommentarer