Hemgjorda hamburgerbröd

Igår hade Linus en kompis hemma, vilket många gånger gör mig lite fundersam när det gäller maten. Alla barn har ju olika matvanor, och alla barn har olika smak. En del gillar inte grytor osv, en del barn gillar inte kryddigt och andra gillar inte för klen mat. En del äter inte korv vilket andra barn älskar. Ja, smaken är som baken - allra helst hos ungar har jag märkt. Men hamburgare med bröd, det gillar väl de flesta ungar - eller? Det kändes iallafall som ett säkert kort. Så vid 10.30 igår morse satte jag en deg som senare skulle bakas ut till hamburgerbröd och ev. korvbröd om degen räckte till. Jag hade räknat med ca 30 bröd - men sen stod jag där med 60. Sextio! Haha, ja frysen fick sig några bröd av båda sorter där. Och goda vart de också, som tur var.
Sen gjorde jag även hamburgare smaksatta med paprika och svartpeppar - alltför mycket smak vågar jag inte ha när andras ungar är här, så paprika och svartpeppar kändes ändå ganska "neutralt"...? Tystnaden och åtgången av maten gör att jag vågar sträcka lite på mig och känna att maten "gick hem". Så där har jag ett ess i rockärmen! ;) Recept på bröden? Jovisst, det kan jag väl bjuda på. Bara för att jag är jag ;)

Du behöver:
50 g färsk jäsk (blå) 8 dl kallt vatten 4 dl mjölk 4 ägg
200 g margarin 2 dl strösocker 4 tsk salt En påse vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk fingervarmt och slå lite över jästen. Rör tills den löser sig och tillsätt sen resten av mjölk- och vattenspadet. Tillsätt ägg, margarin i bitar, socker och salt, rör om. Tillsätt mjölet successivt tills degen släpper kanten. Arbeta gärna med maskin i 4-5 minuter. Låt jäsa 2 timmar. Baka ut till hamburgerbröd eller korvbröd. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Pensla med vatten och strö ev. över lite sesamfrön. Grädda i 175 grader ca 15 minuter (i mitten av ugnen), tills bröden fått en fin färg.

Gillar

Kommentarer