Köttfärspaj med dinkel

Igår vart jag grymt sugen på paj, så till middag serverades två stora köttfärspajer. Pajskalen gjordes med dinkelgrund, vilket jag själv föredrar framför vetemjöl. Gudars så gott, och barnen åt som hejsan! Ja, alla tog minst två gånger vardera - vilket inte händer varje dag :) Som tur är gjorde jag som sagt två stora pajer, så det blev mat kvar. Grabbarna äter säkerligen köttfärspaj till lunch idag - och mamman är faktiskt lite avis! ;) Pajskal (beräknat på två stora pajer nu):
250gram margarin 800 gram dinkelmjöl 4 msk kallt vatten

Arbeta ihop ovanstående till en deg, ställ kallt och låt stå i ca 15-20 minuter. Kavla eller tryck ut i pajformen och förgrädda i 200 grader ca 10 minuter.

Fyllning (även denna beräknat på två pajer!):
2 gula lökar 4 vitlöksklyftor Olivolja ca 1 kg nötfärs En burk krossade tomater Salt, svartpeppar och oregano
6 ägg 6 dl lättmjölk
4 dl riven ost 2 tomater

Hacka lök och vitlök, fräs i olivolja. Lägg i nötfärsen och låt brynas.
Tillsätt sedan de krossade tomaterna.
Krydda med salt, svartpeppar och oregano.
Låt svalna medans du gör iordning äggstanningen.
Vispa ihop ägg och mjölk. Lägg i osten och vispa ihop.
Blanda äggstanning och köttfärsblandning, häll i pajskalen.

Skriva tomaterna och lägg dessa ovanpå pajerna.
Grädda i mitten av ugnen, 175-180 grader i ca 50 minuter.
Servera med grönsallad.

Gillar

Kommentarer