Midsommar och alkohol - vad fan är det med folket?

Det är många som ligger hemma idag, bakfulla, och pallar inte gå upp förrän efter 12-tiden... om ens det. Varför? Jo, de söp igår. Svenskens supardag - midsommarafton. Ja... jag har faktiskt väldigt svårt att förstå de som väljer att supa och slå runt på midsommarafton. Personligen har jag svårt att förstå varför. Vad är det som gör midsommar till någon officiell "nu-super-vi-varann-under-bordet-dag"? Är det verkligen värt det idag när ni kliver upp? De som nödvändigtvis måste supa sig kanonfulla, kan man inte göra det någon annan dag, en "vanlig" helg då? Varför ska man ta midsommar till det? (undrar precis samma sak om de övriga högtiderna som jul, nyår och påsk). Nej, jag är ingen nykterist. Men jag väljer mina dagar. Jag kan ta ett glas vin eller en grogg om jag känner för det, vilket dock inte händer allt för ofta numera. Men jag klandrar inte den som tar en nubbe till sillen på midsommarafton, eller den som tar nån öl eller två. Om det stannar där. Och nej, jag påstår inte att jag är perfekt, på något sätt. Men jag har mina åsikter. Midsommar är en svensk högtid såvitt jag vet... men inte går den väl ut på att supa, om man ser tillbaka genom tiderna ? Eller ska det skyllas på att "tiderna förändras"?
Om man har barn, och de är hemma anser jag detta vara tillräcklig anledning till att hålla sig ifrån alkohol. Ett barn ska, enligt mig, kunna lita på att deras föräldrar är nyktra och fullt kapabla att ta hand om dem. Efter 3-4 öl är inte hjärnkapaciteten som vanligt längre, även om du själv inte märker det.
Och köra bil ska du absolut inte göra i det läget. Oavsett vad. Men vad gör du om ditt barn vaknar, du är onykter och inser att ditt barn måste till akuten nu? Det finns ingen nykter i närheten som kan köra... Jo, du kör in själv då, eller hur? I så fall hoppas jag att du klipper ditt körkort i två delar, för då ska du inget ha!
Här hemma är midsommarafton är härlig högtid där vi dansar kring stången, skrattar och försöker ha det så trevligt som möjligt med god mat och efterrätt och kärt sällskap. Vi var i Karlsborg, dansade och hade det gött i gröngräset. Sen käkade vi gott, både mat, tårta och jordgubbar - och det var inte något som nämnde att man saknade alkohol. Och då var vi ändå åtta vuxna personer, och våra fem barn förstås. För mig känns det otroligt bra, och tacksamt, att man vet att man kan ta med barnen utan att behöva tänka på att de kanske kommer få se fylla och odrägliga människor, eller till och med se sina föräldrar i onyktert tillstånd. Ni som ligger med bakfylla och spränghuvudvärk idag, ni hade också kunnat vakna pigga och alerta - om ni låtit spriten stå och istället haft en härligt nykter dag ;)
  • ALLMÄNT
  • 6 visningar

Gillar

Kommentarer