När tandvården blir en klassfråga


Idag fick jag nog, och var tvungen att ringa tandläkaren. Akut. Tandvärken from hell gjorde sig påmind och jag rent av vaknade av tandvärken - mindre trevligt kan jag lova! (å andra sidan var det bra då det visade sig att Linus hade skoljogg, utedag
och simning idag - vilket jag inte uppmärksammat tidigare!)
Folktandvården i Skövde ger jag inte mycket för längre. Jag har gått på en klinik tidigare men har inte vart där på tre år nu, dels för att jag inte blivit kallad och dels för att jag själv inte känt "behov" av det. Nu när jag ringde var jag "inaktiv" och då senaste besöket "enbart" bestod av en rotfyllning så hade jag ingen egen tandläkare. Så lite kort och snäsigt fick jag ett:
- "Såna som du, som står utan tandläkare, får ringa jouren"

Men hallå, vad "SÅNA SOM JAG?", vad är det för ett uttryck? "Såna som jag", "Såna som du" - det låter illa i mina öron. Väldigt illa. Bara uttrycket. Sen att hon var otrevlig överlag gjorde ju inte saken bättre. Jag la på luren och ringde en privat tandläkarklinik inne i stan istället. Hertig Johans Tandkompani.
En timme senare hade jag min tid! Det kallar jag medmänsklighet och förståelse. Hon var vänlig och tillmötesgående redan i telefonen, lyssnade på mig och tog sig tid. Tack för det!

Nu sitter jag här, med en provisorisk lagning i tanden. Sen får vi se om det räcker med en vanlig lagning eller om tanden måste rotfyllas - det vet vi först efter nästa besök. Men tandvärken är borta och det är viktigast för mig just nu. En otrolig lättnad! Att tandläkaren dessutom var otroligt bra gjorde mig bara glad. Tandläkarrädd som jag är efter alla tandläkarbesök som yngre, så uppskattas de tandläkare som tar ens rädsla på allvar.Men någonting slog mig faktiskt när jag låg där på britsen med munnen uppspärrad och full av prylar. Det här med tandvård... det har verkligen blivit en klassfråga.
Vad gör man om man inte har pengarna? Många tandläkare idag godkänner inte avbetalning på sina behandlingar. Det är kontant eller kort som gäller. Enligt socialstyrelsen ska dagens tandvård vara kunskapsbaserad, ändamålsenlig, effektiv och säker. Och det är klart - en god tandhälsa gynnar ju en god hälsa överlag. En bra nattsömn, en shysst förutsättning för att må bra, ha bra koncentrationsförmåga och kunna äta normalt. LIkväl är en dålig tandhälsa något som påverkar hela kroppen. Dålig sömn, koncentrationssvårigeter, svårt att äta och många gånger en otrolig smärta. Men socialstyrelsen har inte nämnt någonting om att tandvården i dagens Sverige ska vara ekonomiskt överkomlig för alla. Tandvården ingår inte i Sveriges övriga del av sjukvård, utan de är helt oberoende av varandra. Högkostnadsskyddet för sjukvård i Sverige ligger idag på 900kr för en 12-månadersperiod (eller höjdes det inte till 1100kr?). Efter det får vi kostnadsfri sjukvård. Det är en kostnad som de allra flesta faktiskt har råd med idag, och skulle man leva på existensminimum så har man möjlighet att få hjälp med kostnader för detta.
Men för tandvård gäller 3000kr istället. Sen får man rabatt, alltså fortfarande inte kostnadsfri hjälp! Och här finns ingen möjlighet till större hjälp från staten!
Visst finns ett tandvårdsbidrag, men jag skulle vilja kalla det blygsamt. Fram tills man är 30år får man 300kr per år som Försäkringskassan står för, efter det är det istället ynka 150kr! Detta gör att man fortfarande får betala 2700-2850kr ur egen ficka innan man fick en viss subvention på sin tandvård i Sverige. Sen får man 50% rabatt efter det, tills man kommit upp i den otroliga summan 15000kr! Efter det då? Gratis? Nej, men du betalar bara 15% själv... men tänk då på alla de tusenlappar du redan lagt på tandvården?
Oftast behöver du ju inte så pass mycket tandvård att du får betala mer än de första 3000 kronorna, vilket innebär att du inte får mer än det statliga (lilla) bidraget som kallas "tandvårdsbidrag". 3000kr anser jag är ganska mycket pengar faktiskt, oavsett om man är välavlönad eller inte.
Visst finns möjligheten att teckna en så kallad tandvårdsförsäkriing (hos folktandvården). Men då ska du ha genomgått en fullständig tandstatus och därefter åtgärdat alla eventuella fynd. Till ordinarie pris. Efter det bedöms dina tänder och du får ett kostnadsförslag på tandvårdsförsäkringen, men denna kan komma att kosta upp till ca 800kr per månad.

Är det meningen att tandvården ska vara på samma villkor som kosmetiska ingrepp...? För det är ju så det är, om du tänker efter lite. Ett kosmetiskt ingrepp betalar du ju oftast själv, ur egen ficka, vilket du alltså får göra med tandvården också.

Jag ska uppriktigt säga att jag, för bara några år sedan, inte hade haft möjlighet att hosta upp ens 2-3000kr ur egen ficka bara sådär. Det skulle inte funka. Jag tänker nu på dessa människor som kanske lever på existensminimum, som får socialhjälp, kanske är ensamstående osv - hur ska de få tandvård? Vart ska de vända sig?
Ska de behöva vrida sig i tandplågor och komma till ännu större insikt med hur illa ställt de har det? Ska de behöva sälja allt de äger och har för att eventuellt ha råd att besöka en tandläkare? Och vad gör de om de inte äger saker av värde...?


Så ja, jag har haft lite tankar i mitt stackars huvud idag.... allra helst när jag låg där i tandläkarstolen och lät honom gräva i truten för att ordna till så jag slapp min tandvärk...
  • ALLMÄNT
  • 20 visningar

Gillar

Kommentarer