Ovanliga namn till barnen

Foto: Thomas Harrysson, Skövde
På bilden: Linus, Rasmus & Simon

Det här med barnnamn kan vara en djungel.

Varje år tillkommer ca 4000 namn sägs det - vilket jag säkert tror kan stämma, för hela tiden hör man nya namn på barn, det ena ovanligare än det andra.
Jakten på ett ovanligt och lite udda namn har kommit alltmer med åren, efter att vi på åttiotalet fick en mer liberal namnlag som gjorde att det blev lättare än tidigare att få igenom ett nytt namn.

Udda namn har blivit lite av en trend, man vill vara ensam om det namn man valt till sin lilla bebis.
Men värt att ha i bakhuvudet är att vi förmodligen inte alls är så ensamma om just det där namnet. Vi inspireras ofta av tv-program, filmer och böcker - och inte är du väl ensam om att titta på just den serien eller läsa den där boken? Det är säkerligen mååånga fler blivande föräldrar med dig som funderat på just det där namnet.
Bli inte förvånad om ditt "ovanliga" namn faktiskt ligger på topp 10 innan året är slut...
Även invandringen har påverkat namnvalen idag, allt oftare ser du barn som heter Ali och Fatima som har helsvenska föräldrar...

Förr var det enklare med namnval. Det var färre namn än idag, och väldigt ofta fick förstfödda sonen namnet efter farfar och den andre sonen fick morfars namn. Under 20-talet var det namn som Gösta och Karin som låg högt på listorna, liksom dubbelnamnen Maj-Britt och Lars-Erik. Dubbelnamn har funnits i alla tider men idag är det mer udda kombinationer som finns; Nova-Lee och Teo-Emanuel för att nämna två.
Dock är säkerligen den gamla trenden på väg tillbaka. Det brukar ta 80-90 år innan ett namn kommer tillbaka, så nu är det ju läge för Gösta och Karin igen!Själv tycker jag väl att man borde tänka till lite när det gäller namnval.
Jag säger inte att jag är guds bästa barn på den punkten, men namnen har känts bra iallafall.
Mina egna kriterier vid namnval är:

? Namnet ska vara omtyckt av både mig och Conny, och passa ihop med efternamnet.
? Något att ha i bakhuvudet är att barnet ska ha namnet resten av sitt liv. Okej att föräldrar kanske vill vara udda och trendiga, men det är nog inte så kul att som 50-60åring behöva presentera sig som Twilight eller Solstråle, jag kan inte tänka mig att mina föräldrar skulle ha hetat så t.ex! ? Jag vill att namnen ska vara enkla att uppfatta. Mina barn ska inte behöva bokstavera sitt namn gång på gång bara för att jag valt ett annorlunda namn - därtill kommer även stavningen på namnen. Att byta ut S mot Z till exempel... det skippar vi. ? Att vara trendig och inne, javisst - men mina ungar ska inte behöva bära namn som blir till en belastning.

Gillar

Kommentarer