Pannkakor med dinkel

Jag brukar använda mig av siktat dinkelmjöl när jag bakar bröd och pajer t.ex, mycket för att både jag och maken tycker att det blir lite mer smak på´t då jämfört med om man använder vanligt vetemjöl. Och det mättar lite mer - troligen för att dinkel innehåller mer protein än det vanliga vetemjölet.

Nu har jag även bytt ut vetemjölet i pannkakorna mot dinkelmjöl, det blev en hit! Barnen älskar dom, maken likaså. Själv äter jag ju bara en pannkaka innan jag är mätt så magen putar - men goda blir dom. Lite frasiga också, i kanterna iallafall - precis så som jag vill ha dom! :)
Dinkel tar ju upp lite mer vätska, vilket man ska tänka på om man använder ett recept där man byter ut vetemjölet. Därför kanske man får reducera mängden mjöl en aning om man använder dinkel istället. Annars funkar det att byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl i det mesta.


Ca 15 pannkakor 6 ägg
8 dl siktat dinkelmjöl 12 dl mjöl
Någon nypa salt

Vispa ihop hälften av mjölken tillsammans med mjölet så att mjölet liksom fördelar sig och du får en rinnig "smet". Tillsätt resten av mjölken samt saltet. Vispa. Tillsätt äggen, ett i taget.
Stek i panna på medelvärme, jag använder drygt 1 dl per pannkaka.
Jag serverar gärna pannkakorna med turkisk yoghurt och skivad banan. Men det gör man ju som man vill. Glass, grädde, sylt, kesella - det finns många alternativ :)

Gillar

Kommentarer