Rasmus har låtsasdjur

Rasmus är inne i en väldigt härlig period måste jag säga. Han har djur, massor av djur. Det är katter, krabbor, gröna fiskar och myror. Oftast är han alltså tomhänt när han kommer och tjötar om dessa djur. Fantasin har inga gränser..

Den gröna fisken lägger han i myspölen, grisen ligger gömd under hans täcke. Myrorna har han lagt i fickan och krabban lägger han oftast på mina fötter. Men katten då, jo den har han oftast i knäet. Undrar om Rasmus vill ha en katt kanke?

Jag måste dock erkänna att jag älskar denna period av barnens utveckling, när deras fantasi skenar iväg och inte tar slut. När han kommer med sin krabba och agerar precis som om den faktiskt är på riktigt. Hans inlevelse. Love it!

Jag vet ju att detta med låtsasfigurer också är ett vanligt fenomen när det gäller barn. Har många gånger hört att det ska stärka självkänslan, och det är ju precis vad psykologilektorn Eva Hoff bekräftar i den här artikeln. Den där katten som Rasmus har, den har ju funnits med ett tag nu, medans de andra kommer och går. Katten finns alltid där - så kanske är det en betydelsefull låtsaskompis? Man får ju inte sitta där den är, man får inte trampa på den och ja - vi måste ha koll på vart den är... även katten ska ha mat dessutom! Enligt Eva Hoff finns där fem starkt positiva effekter av att ha en låtsaskompis:
- Kompisen/figuren ger tröst och sällskap.
- Kompisen/figuren motiverar och gör att barnet vågar bryta mot regler. - Kompisen/figuren ökar självförtroendet. - Kompisen/figuren utvidgar personligheten genom att barnet får prova olika identiteter. - Kompisen/figuren höjer livskvaliteten, det är ju kul med låtsaskompisar.

Så ja, Rasmus får ha sina låtsaskompisar och låtsasdjur så länge han vill! ? ? ?
  • Rasmus
  • 52 visningar

Gillar

Kommentarer