Riskpatient inför operation

Igår var en rätt lång dag. Först en ordentlig promenad, eller ja – hyffsad iallafall

Min standardpromenad på 8,2 km blev det. Sen iväg till sjukhuset för att träffa kirurgen. Det gick över förväntan.

Blev inropad till rummet ganska direkt efter att jag kommit, och snart därefter kom kirurgen in. Han frågade en massa, klämde och kände och gjorde en bedömning. Hans ord: ”Jag tycker att vi planerar för att ta bort den” fick mig att andas ut. En lättnadens suck. Jag fick veta att jag är opererad innan sommaren, vilket fick mig förväntansfull – men nervös!

Tydligen blir jag lite av en riskpatient eftersom jag gjort en gastric bypass först. Anatomin är annorlunda och han överlämnar mig därför till de kirurger som utför just gbp-operationer. Detta för att de är mer insatta i hur man ser ut inuti efter en gbp. Känns faktiskt väldigt bra på sätt och vis, han kände sig tydligen inte säker så han lämnade över mig till de som kan mer och är mer erfarna. Den biten känns bra – medans det faktum att jag kanske löper större risker med operationen känns mindre bra.

Men jag ser fram emot ett liv utan molande och värk, där jag förhoppningsvis kan tugga på både gurka, äpple, päron, vindruvor, grön paprika och kokta ägg utan att behöva vara livrädd för gallstensanfall. Ett liv utan att jag måste gå omkring med både spasmofen och papaverin i fickan – vilket jag gjort dagligen de sista månaderna.
Eftersom jag ändå äter förhållandevis små portioner med mat så kan det ju vara kul att kunna äta det man tycker om och uppskattar lite extra liksom. Som kokta ägg och gurka. Jag älskar det – men vet att när jag äter det så kan jag räkna med extrema kramper pga gallan. Smärta!!
Vet du vad det värsta är då? Som den kaffekärring jag är så är det ju givetvis en stor sorg att dessa gallstensanfall börjat komma efter kaffedrickande också! Jag slutar dock inte med kaffe, det kan jag inte. Som jag sa till kirurgen, det är i stort sett det enda jag dricker.

Många gånger är det liksom som att välja mellan pest eller kolera. Väljer jag det ena så dumpar jag, väljer jag det andra så får jag ett gallstensanfall.

Så nu blickar jag framåt – om några veckor påbörjas mitt liv utan gallblåsa!

Gillar

Kommentarer