Sockerbullar med vaniljfyllning

Jag har kommit in i ett "bakstim" igen - vilket händer då och då. Då bakar jag allt - och jag får inte nog. Dessvärre kan jag inte äta av allt själv, men det gör väl egentligen ingenting? Barnen och maken blir glada - och frysen slipper eka tomt i brist på fikabröd. Får man besök vill man ju gärna ha något att ta fram, och nu finns där lite av varje. Chokladbiskvier, "delicatobollar", sockerbullar, vaniljbullar, mumsmums osv. Finns en blandad kompott med andra ord - och mer ska bakas...

Jag måste ju vara störd på riktigt när jag 02.30 natten till en söndag ligger och funderar på vad jag ska baka kommande dag? Det gjorde jag inatt... problemet är att frysen börjar bli full nu, lådorna att frysa saker i börjar ta slut och jag får ta till fryspåsar istället. Men jag fortsätter tills "stimmet" lagt sig och så får vi se - i värsta fall får jag slänga över en del till mamma och svärmor ;)
Jag fick förresten en förfrågan på instagram, där jag lägger upp bilder på typ allt jag bakar, och en hel del annat från vår vardag, om jag kunde lägga upp receptet på sockerbullarna. Såklart! Så gott mellofika som vi hade igår vill jag såklart att även ni ska kunna ordna till!

Du behöver:
50 g jäst 150g rumsvarmt margarin 5 dl mjölk 1,5 msk kardemumma 1 dl strösocker 0,5 tsk salt 1 ägg ca 13 dl vetemjöl Vaniljkräm till fyllning (går åt ca 2-3 dl)
50g smält smör och strösocker till garneringen

Smula jästen. Värm mjölken fingervarm och slå den över jästen. Tillsätt det rumsvarma margarinet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sedan kardemumma, socker, ägg, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ca 5 minuter med maskin. Jäs degen, övertäckt, 45 minuter.
Ta upp degen och knåda den ordentligt. Dela ca 30 bitar och rulla dom till runda bullar. Gör en urgröpning och fyll med vaniljkräm. Använd gärna en sprits för finare resultat. Jäs ytterligare 20-30 minuter. Grädda i mitten av ugnen, ca 10 minuter, i 225 grader. Svalna något. Pensla med smält smör och doppa i strösocker.

Gillar

Kommentarer