Sockerbullar med vaniljkräm

I lördags kväll, lagom till helgens deltävling i Melodifestivalen så slog jag ”på stort” och fixade fika. Lite annat än knäckebröd som jag vanligtvis äter om jag måste tugga på något framför TV:n. Sockerbullar, krämbullar, solbullar elle vad man nu vill kalla dom – men goda är de iallafall.

Idag kommer ev. mina föräldrar på besök, och eftersom jag är som jag är så ställer jag mig och bakar på förmiddagen. Vi har sockerbullar i frysen men eftersom jag inte vet hur de smakar upptinade så gör jag en ny omgång – och frysen får ytterligare påfyllning därefter.

Dessa sockerbullar går åt som smöret smälter i solsken – så det gäller att frysa de så fort de svalnat om man nu vill spara några. Annars får de fötter och springer iväg – påstås det

Barnen älskar dom, maken älskar dom – själv vågar jag inte smaka!


Du behöver:

50 g jäst 150g rumsvarmt smör 5 dl mjölk 1,5 msk kardemumma 1 dl strösocker 0,5 tsk salt 1 ägg ca 13 dl vetemjöl Vaniljkräm till fyllning (går åt ca 2-3 dl)
50g smält smör och strösocker till garneringen

Smula jästen. Värm mjölken fingervarm och slå den över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt det rumsvarma smöret och rör runt. Tillsätt sedan kardemumma, socker, ägg, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ca 5 minuter med maskin. Jäs degen, övertäckt, 45 minuter.
Ta upp degen och knåda den ordentligt. Dela ca 30 bitar och rulla dom till runda bullar. Gör en urgröpning och fyll med vaniljkräm. Använd gärna en sprits för finare resultat.

Jäs ytterligare 20-30 minuter. Grädda i mitten av ugnen, ca 10 minuter, i 225 grader. Svalna något. Pensla med smält smör och doppa i strösocker.

Gillar

Kommentarer