Sockerfria kanelbullar (med stevia)

Jag kände för att baka, men funderade lite på vad jag skulle baka. Jag ville ha något med väldigt lite socker, helst helt utan. Och jag är trött på småkakor… jag gillar ju inte ens kakor. Bullar och sånt ska det va!
Så… det blev kanelbullar. Gamla hederliga kanelbullar. Tråkigt va?

Men istället för socker blev det stevia.

Visst kan jag äta socker, det kan jag. Men kan jag undvika det så gör jag gärna det. Och jag tror inte att stevia skadar barnen heller, i normal mängd alltså. Så så fick det bli!

Deg:
50g jäst (den ”blå”)
5 dl lättmjölk
150g smör
1 tsk salt
2 tsk stevia strö
1 tsk kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
150g smör
2 tsk stevia strö
2 msk kanel

Garnering:
Flagad mandel

Smula ner jästen i en bunke, häll över ljummen mjölk och lös upp jästen. Tillsätt rumstempererat smör, salt, kardemumma, stevia och nästan allt mjöl. Arbeta, gärna med maskin, tills degen släpper kanten.
Låt jäsa ca 45 minuter.

Kavla ut (fördela gärna degen på två) till en rektangel.
Joxa ihop smör, kanel och stevia till fyllning. Använd rumstempererat smör så är det lättare. Bred på hälften av fyllningen på din utkavlade deg. Vik dubbelt. Skär i en centimeter breda remsor. Snurra dessa och ”knyt ihop” till små knutar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Upprepa med återstående deg också.

Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel.

Grädda i mitten av ugnen, 250grader ca 7-9 minuter.

Gillar

Kommentarer