Subwaykakor med choklad

Idag kom svärmor ner på fika för att prata en stund, och jag testade förstås att baka lite nytt. Bullar börjar bli tradigt – ändå slänge jag ihop ett femtiotal vaniljbullar, haha. Tradigt, men ett måste

Därtill blev det schackrutor, så kallade subwaykakor och en herrgårdskaka.

Subwaykakor finns i flera varianter, och jag har väl egentligen inte fattat varför de kallas just subway. Men goda var de ju, om än väldigt söta – kolla bara sockermängden så förstår ni, haha. Men nån kaka funkar ju… för den som gillar sötma

Choklad smakar de också, man kan ha vilken choklad som helst, jag valde 70% choklad med kokos i.

Du behöver:
150 g smör
3,5 dl strösocker
3 msk ljus sirap
3 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
0,5 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
200 g hackad choklad, valfri sort

Smält smöret och vispa med sockret så det blir vitt. Tillsätt sirap, vaniljsocker, ägg och äggula. Vispa ihop lite snabbt.
Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och hackad choklad i en annan bunke. Vänd ner i smeten med t.ex. en slickepott, joxa tills det är jämnt blandat.
Rulla bollar och lägg på bakpapper. Grädda i ca 10-12 minuter i 175 grader.

Jag fick ut ca 40 kakor, men det beror ju helt på hur stora man gör dom. Tänk på att de flyter ut lite i ugnen.
Själv rullade jag bollar i i storlek drygt som en femkrona, och kakorna blev nästan 10 cm i diameter!

Lagom stora för att barnen ska vara nöjda och glada med en kaka!
>

Gillar

Kommentarer