Varför är syskonen inte lika?

Har du någon gång funderat på varför dina barn inte är mer lika varandra?
De har samma föräldrar och växer upp tillsammans - ändå visar de sig vara olika?Det beror helt enkelt på att de växer upp i en syskonskara, där måste man skilja ut sig själv.

Syskon har bara en del av sin genuppsättning som är lika. Alla är olika från början, både vad gäller utseende och temperament. Hur mycket vi än försöker så kommer vi aldrig att behandla barnen lika. Det går helt enkelt inte. Alltid så anpassar sig föräldrarna efter barnens egna förutsättningar och personligheter - och kön! Det blir lätt att vi stoppar barnen i "olika fack", efter just deras personlighet. Som att storebror är så vild, lillasyster är så lugn och snäll medans lillebror är så stökig och bråkig.
Psykologen Gunnar Carlberg menar att syskon spelar stor roll i barnens utveckling. Syskon har varma och starka relationer till varandra. Det är positivt med syskon. Även stora familjer där barnen liksom föds in i en stor och varm relation bådar gott för framtiden! En shysst syskonrelation startar redan då den lilla bebisen ler mot det äldre syskonet första gången. Det lilla barnet tittar mycket hellre på sina syskon än på de vuxna - och får dom gärna att leka. Detta kan jag tillägga märks väl här hemma, där Noah allt som oftast vill sitta och titta på Jonathan och Rasmus - hellre att att sitta o glo på mig och Conny (även om vi skulle ligga på golvet och leka!)
Men att ungarna bråkar är inget negativt heller, det främjar deras utveckling. Deras bråk är oftast inget problem för dom själva, snarare bara för oss föräldrar. De hjälper varandra, tröstar varandra, anförtror sig till varandra - ja syskon vet oftast mer om varandra än vad föräldrarna vet. Skulle det bli alldeles för mycket eller för tufft bråk får föräldrarna agera fredsmäklare ibland. Men då måste man lyssna på alla inblandade. Visst kan det vara det äldre syskonet som startat bråket, men det kan likaväl vara det yngre syskon som gett ett tjuvnyp innan bråket utlöstes! Alla syskon bråkar med varandra någon gång - men mest bråk är det ändå mellan de syskon där det är minst ålderskillnad och där de har samma kön. Men sen är det också mindre bråk och trjuvnyp i en familj med många barn än i en tvåbarnsfamilj t.ex.


Från att barnen är väldigt små så börjar de jämföra sig med syskonen. Man vill både likna sina syskon och skilja sig från dom! Det är också lite därför som syskon ofta hittar egna intressen, för att skilja sig från varandra. För att bli sin egen. Storebror kanske gillar fotboll, lillebror spelar bandy och syrran pysslar med hästar. Det utvecklas egna nisher inom syskonskaran. likna och skilja sig från dom. De större syskon är bra för de yngre syskonen för att de lättare ska få en uppfattning om sig själva och för att kunna frigöra sig från t.ex. föräldrarna på ett annat sätt.
Sen är det klart att det beror en del på hur barnen växer upp också, då den dagliga samvaron och kontakten är viktig. Familjer idag kan se väldigt olika ut i sina familjekonstellationer, vilket givetvis påverkar barnens kontakt med varandra.
Sen spelar även syskonskaran i sig roll, enkönade syskonskaror (där alla är pojkar t.ex, som här hemma) lär sig mindre om det andra könet, men däremot får barnen då mer blandade uppgifter hemma. I vårt fall kan det handla om t.ex. städningen. Många gånger tar flickor över där, och gör dessa saker, men här hjälper pojkarna till. Eller som att kanske torka av bordet eller så. Det blir helt okej att göra såna saker som pojke också då.

Slutsatsen blir att barn är "sina egna". De bildar en egen personlighet utefter hur de växer upp. Deras barndom är en personlig bild som de själva skapar. Det är ingenting som man som förälder eller syskon kan bestämma över, men vi kan ge barnen bra förutsättningar!
Två syskon som växer upp tillsammans har sällan (eller aldrig) samma åsikter om sin barndom. Det någon tycker var kanonbra, tycker en annan var ren katastrof och vice versa. Alla har sina egna åsikter, och blir egna individer.
Så kräv aldrig att dina barn ska bli lika varandra, stöd istället deras egna utveckling och personlighet!

Inom kort tänkte jag ta upp det här med positivt och negativt när det är tätt mellan syskonen!

Gillar

Kommentarer