Varför jag ratar förskola/dagis/dagmamma

Hittills har jag totalt ratat detta med kommunal barnomsorg (och det kommer jag göra för en lång tid framöver också), det finns många anledningar. Jag har skrivit om detta förut, men då jag ofta får frågor kring detta så tar jag upp det - igen! :) Jag vet att jag riskerar att få en del påhopp för att jag kallar det för dagis, men i mina ögon kommer det alltid att heta just "dagis" :)

Jag har både Noah, Jonathan och Rasmus hemma om dagarna, ja ingen av dom går på dagis överhuvudtaget, inte ens 15-timmars.
Varför? Ja, helt enkelt för att jag anser att vi inte behöver det.

Jag är fortfarande mammaledig till Noah, och kommer så vara i ca ett år till som det ser ut. Med föräldrapenning alltså. Varför ska jag isåfall ha dagis till honom? Det känns ju lite knepigt. Alla är ju hemma med föräldrapenning så länge de kan, eller hur?
Jag tillhör iallafall den skaran av mammor som vill vara hemma med mina barn så länge jag har möjlighet, och det har jag ännu.

Att Jonathan och Rasmus inte går på dagis eller liknande verksamhet är mestadels för att jag ändå är hemma. Jag anser att de har det bättre med mig och sina syskon än vad de har på ett dagis där det är ruskigt "underbemannat" många gånger.
Vad är det egentligen? En fröken på 10 barn? Ja, inte kan det vara mer än så, för jag tycker alltid att man ser max en fröken ute med barnen när man går förbi en inhägnad till ett dagis. Och ute kan det då vara allt mellan 5 till 20 barn... hur ska då en enda vuxen kunna ha koll på alla dessa barn?
Då tycker jag att det är bättre att mina barn får vara hemma med mig och sina syskon. Vi känner varandra och förstår varandra bättre än någon annan. Jag är mån om att man ska se alla barn vilket jag inte tror att man gör som dagispersonal, det är lättare att göra som mamma.

Sen är det ju den här grejen med ekonomi också. Vad tjänar det egentligen till att jag jobbar i dagsläget?

Se det såhär;

Conny jobbar tvåskift, vilket innebär dagtid ena veckan och kvällstid andra veckan. Mina arbetstider är fasta, dvs 12.30-21. Detta i sin tur innebär att något dagisalternativ inte ens finns de veckor då Conny jobbar kväll, det funkar inte för dagis här stänger kl 17!
Så jag skulle alltså bara kunna jobba varannan vecka, när Conny jobbar dagtid. Då skulle jag lämna barnen innan jag åker till jobbet och Conny hämtar dom när han kommer hem.
Att ha tre barn på dagis kostar pengar, inte sant? ;) Jobbar vi båda åker vi lätt på maxtaxa och det blir ingen billig historia. Jag får ta minibussen in till stan t.o.r 5 dagar i veckan ovanpå det - det är 30 mils arbetsresor, dvs ca 500kr/vecka de veckor jag jobbar. Så 1000kr i bensinpengar, maxtaxa i dagisavgift för barnen och sen endast en halvtidslön? Jag missar då också min tid med barnen, jag missar att få vara med när de lär sig saker, se deras utveckling osv. Man missar mer än vad man tror.
Nej, då prioriterar jag faktiskt att vara hemma med barnen istället och lägga min tid på dom.
Jag har även skrivit om detta HÄR t.ex.
  • ALLMÄNT
  • 13 visningar

Gillar

Kommentarer