Varnhems klosterkyrka

Idag blev det en tur till Varnshems klosterkyrka och ruin. Jag har aldrig varit där tidigare, utan bara hört det berättas om stället - så nu var det väl dags att själv kolla läget. Och jag är inte alls besviken på dagens sysselsättning, det var supermysigt!

Barnen var glada som vanligt, och sprang runt och donade med än det ena, än det andra. Vi kikade bland ruinena och kollade in gamla matsalen, tvättrummet osv. Intressant, verkligen! Det fanns ju informationspelare utplacerade där det stod om rummen och hur det var - flera av barnen lyssnade med spetsade öron - framförallt Linus som visade sig vara väldigt intresserad! Vi kikade dessutom på gamla gravstenar och så, besökte kyrkan, undersökte örtagården och promenerade omkring... Underbar natur runt omkring, och nyfikenheten kring hur det verkligen var förr, den var stor!

Gravfynd har ju gjort att man idag vet att det bott kristna människor här redan runt 900-talet och att det därmed funnits kristen närvaro på denna plats i över 1000 år. Rätt mäktigt att tänka på...
Att gå runt där bland ruiner och gravar var mäktigt, det var liksom gripande på något sätt. Sen att kyrkan är aktiv och kyrkogården fortfarande "fylls på" gör det inte mindre intressant enligt min mening. Det var till och med så vi började prata om hur häftigt det vore att ha ett framtida dop i Varnhems klosterkyrka!

Kyrkan var otroligt vacker även på insidan med en romansk-gotisk stil. Birger Jarl och fyra svenska medeltidskungar har alla fått sina sista vilorum inne i kyrkan, även de kollade vi in lite extra. Rasmus hade stor respekt och pratade aldrig ens högljutt här inne, han viskade och sa till oss andra att vara tystare istället.

Vi fick även se den gravhäll som visar vart Birger Jarl, sonen hertig Erik och hans andra maka drottning Mechtild. Ja det fanns verkligen hur mycket som helst att se även inne i kyrkan, En otroligt vacker dopfunt, en riktigt mäktig predikstol och ett altare utöver det vanliga!
Följ oss gärna på Instagram: Drommenom11barn

Gillar

Kommentarer